Frans wijnwalhalla: Cité du vin

Posted by in Artikelen voor Nederland, Franse eetgewoontes | 0 comments

Frans wijnwalhalla: Cité du vin

(Share a Bottle, 29 juli 2016) Bordeaux, het wijnwalhalla van Frankrijk, is sinds begin juni een nieuwe attractie rijker; een wijnmuseum aan de kades van de Garonne. Een ultramodern gebouw van 55 meter hoog in een organische, vloeibare vorm, dat sterk doet denken aan een walsende wijn in een glas. Alhoewel de inwoners van de stad er ook een drol inzien… Zelfs François Hollande kwam uit Parijs over om ‘La Cité du vin’ officieel te openen.

cite-du-vin-hollande

Wijnreis over de wereld

De Fransen, normaalgesproken protectionistisch en eenkennig als het om hun eigen cultuur en producten gaat, kijken dit keer over de grens. Vanuit alle uithoeken van de wereld, van Spanje tot Australië, is te zien hoe wijn wordt gemaakt. De wijn experience begint met een helikopter toer waar de mooiste wijnlandschappen worden geprojecteerd op grote schermen. Vervolgens neemt een denkbeeldig koopvaardijschip je mee op een zeereis in de tijd om te ervaren welke reis de wijn afgelopen decennia heeft afgelegd.

cite-du-vin-ruiken

Ruiken & proeven

Een wijnmuseum zonder test van geur en smaakpapillen is natuurlijk onmogelijk. Vandaar dat je met je neus in glazen potten geuren kunt opsnuiven van o.a. handschoenen, frambozen en potloodslijpsel. De tong wordt geprikkeld in het belvedère, een ruime bar met een gigantische kroonluchter van miljoenen flessen, op het hoogste punt van het gebouw. Met een 360° uitzicht over Bordeaux en haar wijngaarden proef je twintig verschillende wijnen afkomstig uit wijngaarden overal wereld. Een selectie die regelmatig verandert en is uitgekozen door professionals.

cite-du-vin-wijnbar-2

Enthousiaste proevers kunnen uitrusten in comfortabele pluchestoelen, al luisterend naar beroemde verhalen over dronkenschap: een ode aan de kater.

PS: Wie wijnplezier dichter bij huis zoekt hoeft misschien niet lang meer te wachten. Volgens de Telegraaf heeft een ondernemer plannen een wijnpretpark te openen in een voormalig V&D-pand in Utrecht of Den Bosch.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *